Eten wat de pot schaft!

Zoete aardappelfrietjes

Bijgerecht
< 30 min
2 personen
lekker gezond!  warm  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Wat denk je dat gezonder is: gewone frietjes of zoete aardappel frietjes? Ik heb altijd gedacht dat de laatse gezonder waren maar wat blijkt: het maakt allemaal niet zoveel uit! De een heeft wat meer van dit, de ander wat meer van dat en zelfs het verschil in hoeveelheid koolhydraten is maar klein. Het grote verschil zit hem vooral in de bereidingswijze. Gewone frietjes komen heel vaak uit de frituur en die zijn idd niet zo gezond. Maar als je ze allebei in de oven of airfryer bakt is 't verschil dus minimaal.

Zoete aardappelfrietjes dus uit de oven. En eerlijk is eerlijk, net zo knapperig als gewone frietjes heb ik ze nog nooit gekregen maar op deze manier waren ze wel erg lekker! 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Warm de oven voor op 220 graden. (hetelucht oven mag op 200)

De aardappels hoeven niet geschild te worden dus das makkelijk! Was ze even onder koud stromend water en droog ze gelijk af met keukenpapier. Leg de aardappels vooral niet in het water. 
Snijd de zoete aardappels in dunne frietjes en leg ze in een royale mengkom. 

Schenk de zonnebloemolie over de frietjes en bestrooi met paprikapoeder, knoflook en peper. Hussel alles door elkaar zodat alle frietjes bedekt zijn met 'n laagje olie en kruiden. 

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de frietjes hierover. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Schuif de bakplaat in de oven en laat de frietjes 15 minuten bakken. Hussel ze dan een keer om en bak ze nogmaals 10 minuten. De frietjes zijn dan bruin en gaar. Tip: elke oven is anders dus let op dat het niet te snel gaat. Zet in dat geval de temperatuur iets lager.

Bestrooi de zoete aardappelfrietjes met zeezout en serveer ze direkt. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 800 gram zoete aardappel
  • 2 theelp paprikapoeder
  • 1 theelp knoflookpoeder
  • 1/2 theelp witte peper
  • 3 eetlp zonnebloemolie
  • zeezout

Populair in dezelfde categorie