Eten wat de pot schaft!

Yoghurt notencake

auteur:Agnes van Son
Bij de koffie
< 30 min (wachttijd: 0.50 u)
koud  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Oké. Het gaat misschien een beetje te ver om deze cake gezond te noemen ondanks je hem met yoghurt maakt. En er geen boter in zit. En dat er honing in gaat en er dus veel minder suiker in zit dan normaal. Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ie super lekker is! 

Bereiding

Warm de oven voor op 175 graden (hete lucht op 160) 

Hak de noten grof. Leg ze in een ovenschaaltje en meng ze met 10 gram honing. Ik zet het schaaltje met noten dan 10 min. in de oven en haal ze dan uit de oven om af te koelen. Eerlijk gezegd heb ik geen idee of dat veel invloed heeft op de smaak maar iemand gaf me deze tip en sindsdien doe ik dat..

Vet de cakevorm in met een beetje olie en bekleed hem dan met bakpapier. (was ook 'n tip)

Klop de eieren samen met de suiker, vanilliesuiker en honing tot luchtig. Schep dan de yoghurt, de olie en citroenrasp in de mengkom en mix samen met het ei-mengsel tot een glad geheel. 

Meng de bloem met bakpoeder en 'n snuf zout. Zeef dit boven de mengkom met het yoghurt-eimengsel en spatel rustig om tot je een glad beslag hebt. Schep de afgekoelde stukjes walnoot door het beslag en schenk het in je bakvorm.

Bak de yoghurt-walnotencake in ongeveer 50 minuten gaar. Check na 40 minuten of bovenkant van je cake niet te donker wordt. Leg er eventueel een velletje alluminiumfolie over en laat de cake dan zo verder bakken.

Na 50 minuten was mijn cake mooi bruin en gaar. Je kunt dit controleren door met een satéprikker in het midden van je cake te prikken. Komt de prikker er schoon uit dan is je cake gaar en mag die uit je oven. Zo niet, dan laat je de cake nog 5 minuten staan.

Laat de cake even afkoelen op een rooster. De cake is nu klaar om geserveerd te worden maar..... je zou er ook nog een extra topping op kunnen doen! Een caramel-walnotensaus! Die maak je als volgt:

Hak de noten grof. Smelt de boter op laag vuur en voeg de honing toe. Nu niet meer roeren, alleen maar een beetje met je pannetje draaien. Laat de honing heel zachtjes pruttelen tot die gaat karameliseren. Dat duurt een paar minuutjes dus erbij blijven. Dan doe je er voorzichtig een scheutje slagroom bij (pas op want het bruist!) roer je goed door en dan mag de rest van de room erbij. Laat de saus nog 1 minuutje zachtjes pruttelen en zet dan het vuur uit. Schep de noten door de saus en laat 5 minuten staan. Verdeel de caramel-walnotensaus over de bovenkant van de cake en laat helemaal afkoelen. Eet smakelijk!

Tip: De caramelsaus is ook heerlijk zonder dat je de walnoten erdoor schept..bijv. over een bolletje ijs!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 300 gram (Griekse)yoghurt
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 120 gram suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 40 gram honing +10 gram honing
  • 75 gram walnoten
  • rasp van 1 citroen
  • 3 eieren
  • 200 gram bloem
  • 3 theelp bakpoeder
  • snufje zout

Extra ingrediënten voor een topping:

  • 50 gram boter
  • 3 eetlp honing
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram walnoten

Populair in dezelfde categorie