Eten wat de pot schaft!

Witlof met kipdijfilet in dragon mosterdsaus

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
30-60 min
4 personen
lekker gezond!  warm
Inleiding

Ik vind het altijd leuk om nieuwe recepten uit te proberen dus als er weer een swiepswoepswap (soort van receptenruil op Instagram) georganiseerd wordt zijn wij van de partij Dit keer werd hussemusse.nl gekoppeld aan www.pienskeuken.nl.  Daar kwam ik een witlof-kipschotel tegen. En wat geknutsel op een totaal verregende zondag leverde dit gerecht op.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Warm de oven voor op 175 graden. (hete luchtoven op 160)

Snijd de stronkjes witlof in de lengte in 4en. Tegenwoordig is witlof niet meer zo bitter als vroeger dus laat ik dat middelste stukje bij een ovenschotel gewoon zitten. Maar snij het eraf als je dat liever wilt. 
Vet de bodem van je ovenschaal in met beetje olijfolie en verdeel de witlof over de bodem. Schenk de wijn (of bouillon) erover en dek af met een deksel of met aluminiumfolie. Zet 15 minuutjes in de oven.

Snijd ondertussen de knoflook in dunne plakjes, de ui in 1/2 ringen en de kipdijfilet mag in grove stukken. Bestrooi de kip die met peper en zout.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de kip mooi bruin. Die hoeft nog niet gaar te zijn hoor, dat gebeurt straks wel in de oven. Zet het vuur uit.

Haal de ovenschaal na 15 minuten uit de oven en schep de gebakken kip op de witlof. Verdeel de ui, de knoflook en de chiliflakes over de kip. 

Nu maak je de saus: Smelt de boter in de koekenpan waar je net de kip in gebakken hebt en roer daar de bloem doorheen. Als de bloem helemaal opgenomen is door de boter schenk je er, terwijl je blijft roeren, steeds een beetje melk bij. Net zolang tot je een mooie gladde saus zonder klontjes hebt. Zet dan het vuur uit. 

Snijd de blaadjes van de dragon fijn. Je hebt dan als het goed is ongeveer een volle eetlepel met dragon. Roer die samen met de mosterd door de saus. Ik doe geen zout in de saus omdat ik er nog wat kaas over strooi maar bepaal zelf of jij dat wel wilt.

Schenk de saus over de kip en bestrooi tenslotte nog met de geraspte kaas. Zet de ovenschotel (nu zonder deksel/alufolie) zo'n 25 à 30 minuten in het midden van je oven. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram witlof
  • 1 eetlp olijfolie
  • 3 eetlp droge witte wijn of bouillon
  • 500 gram kipdijfilet
  • 1 eetlp olijfolie
  • versgemalen peper en 'n snuf zout
  • 1 flinke rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelp chiliflakes (uit zo'n molentje)

Ingrediënten voor de saus:

  • 30 gram (room)boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml melk
  • blaadjes van 3 takjes dragon
  • 1 eetlp grove milde mosterd (Limburgse mosterd van Marne)
  • 50 gram geraspte kaas

Populair in dezelfde categorie