Traybake met wortel en kikkererwten
Als het buiten koud is komt er hier thuis regelmatig een ovenschotel of traybake op tafel. Vandaag maakte ik een gezonde schotel met groenten die door de toppings nèt wat extra's kreeg!



Warm de oven voor op 200 graden.
Spoel de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken.
Kruid het gehakt met peper en zout en draai hiervan gehaktballetjes formaat bitterbal. Snij de uien in grove partjes, de knoflook in dunne schijfjes en snij de worteltjes in de lengte doormidden. (Dan verkort je de gaartijd) Was (of schil) de aardappels en snij ze in grove stukken.
Leg bakpapier op een bakplaat en leg daar de wortel, rode ui, aardappel en de gehaktballetjes op. Drizzel er wat olie overheen. Zet de plaat in het midden van je oven en bak 25 minuten op 200 graden.
Meng 2 eetlp olijfolie met paprikapoeder, komijnpoeder, peper&zout in een kom. Schep de uitgelekte kikkererwten erdoor.
Maak het sausje: pers de knoflook, rasp de schil van limoen of citroen en meng dit met yoghurt en tahin.
Maak de dukkah(strooisel voor over het gerecht): hak de noten in kleine stukjes. Vet een koekenpan in met n beetje olie. Bak hierin de kruiden en de noten ongeveer 1 minuut op laag vuur terwijl je het steeds blijft omscheppen.
Haal na 25 minuten de bakplaat uit de oven, verdeel de plakjes knoflook erover, schep alles door elkaar en leg aan 1 kant van de bakplaat. Schep de kikkererwten op de andere kant van de bakplaat en zet nog eens 15 minuten terug in de oven.
Haal de bakplaat uit de oven, alles gaar? Doe dan de traybake over in een ruime serveerschaal en schep de spinazie er doorheen. Leg plakjes citroen op de schotel en garneer met wat blaadjes munt.
Serveer dit bordje comfortfood met beetje saus en een lepel dukkah! Eet smakelijk!
Of deel dit recept met je vrienden:
- 200 gram verse spinazie
- 300 gram worteltjes
- 4 flinke aardappels
- 2 rode uien
- 2 tn knoflook
- 250 gram kikkererwten
- 300 gram saucijzen of gehakt
- 4 eetlp olijfolie
- 2 theelp paprikapoeder
- 1 theelp komijnpoeder
- peper en zout
- 1 limoen of citroen
- wat blaadjes munt
Ingrediënten voor Dukkah:
- 100 gram noten (pistache, hazelnoten of amandelen maar een mix kan ook)
- 2 thlp korianderzaad
- 1 thlp grof zeezout
- 1 eetlp sesamzaad
- 1/2 eetlp paprikapoeder
- 1 mespunt zwarte peper
Ingrediënten voor 't sausje:
- 250 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlp tahin
- 1 limoen (of 1/2 citroen)
- 1 tn knoflook