Eten wat de pot schaft!

Toetje voor Marion: ijs met dulce de leche saus

Nagerecht Drankje
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 koud  vegetarisch  Nederlandse keuken
Inleiding

Het was woensdagavond en Marion kwam gezellig een hapje eten. "Maar niet teveel gedoe van maken hoor".. nee zal ik niet doen... Maar als een lieve vriendin komt eten hoort er wel een lekker toetje bij toch? 

Bereiding

Het meeste werk is het maken van de dulce de leche. Nou ja, veel werk is het niet maar het duurt wel ff. Doe dit dus de dag van te voren.

Dulce de leche is een karamelkleurige pasta die je heel simpel maakt van een blikje gecondenseerde melk. Je krijgt wel een karamelsmaak maar 't is niet mierzoet. Het is echt super lekker over ijs, pannenkoeken, gebak en zelfs als een soort spread op je boterham! Het nadeel van zo'n potje dulce de leche in je buurt is wel dat je de neiging hebt om het achter elkaar leeg te lepelen. Ik heb je dus gewaarschuwd...

Haal de wikkel van het blikje en zet een blikje (of meer want dat kost net zoveel tijd en je bent nu toch bezig..) in een pannetje. Vul de pan met zoveel warm water dat het blikje helemaal onderstaat. Zet de pan op laag vuur en hou het water 2 1/2 tot 3 uur tegen de kook. Zorg dat het blikje steeds net onder water blijft dus voeg eventueel wat extra warm water toe als dat nodig is.

Tip: ik maak de dulce de leche ook wel eens in de slowcooker. Ik leg dan een washandje op de bodem van de slowcooker, (zodat de bodem niet beschadigt door 't blikje) zet daar het blikje gecondenseerde melk op en vul de slowcooker met zoveel warm water dat het blikje helemaal onder water staat. Zet dan de slowcooker 6 à 7 uur op high. 

Haal daarna het blikje voorzichtig uit het water en laat het helemaal afkoelen voordat je het openmaakt. Dichte blikjes kun je prima in je keukenkast bewaren, die blijven echt maanden goed. Als ik een blikje openmaak en 't gaat niet ineens op schep ik de dulce de leche over in een plastic bewaardoosje en bewaar dit nog maximaal 4 weken in de koelkast. 

Maak de saus door 3 bolletjes lekker roomijs, 4 eetlepels melk en 2 eetlepels dulce de leche in een blender te mixen. Zet de saus ijskoud weg tot gebruik.

Schep in elk glas/schaaltje 1 bolletje roomijs en schenk daaromheen de saus. Lepel een beetje dulche de leche over het bolletje ijs en versier met kleine stukjes caramel, mini marshmellows en wat chocospikkels. Serveer direkt. Eet smakelijk!

Tip: Je maakt op deze manier ook een heerlijke milkshake! Paar bolletjes roomijs, scheutje melk en wat dulce de leche, even mixen, rietje erin en klaar! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 7 bolletjes roomijs
  • 4 eetlp dulce de leche
  • 4 eetlp melk
  • 4 soft fudge caramels (Lonka)
  • mini marshmallows
  • chocospikkels

Populair in dezelfde categorie