Eten wat de pot schaft!

Surinaamse nasi

auteur:Agnes van Son
Hoofdgerecht
30-60 min (wachttijd: 0.15 u)
4 personen
warm  lactosevrij  Surinaamse keuken
Inleiding

Het zal geen grote verrassing zijn als ik zeg dat wij hier thuis liefhebbers zijn van allerlei gerechtjes met rijst. Het was dus gewoon een kwestie van tijd dat deze Surinaamse nasi ook een plekje op Hussemusse kreeg! 

Bereiding

Kook de rijst tot die nét gaar is. Giet af en laat de rijst helemaal afkoelen. Ik doe dit meestal al een dag van te voren.

Snijd de kipdijfilet in kleine stukjes (ongeveer 1x1cm) en doe die in een schaaltje. Rasp er 1 maggieblokje (zo'n klein vierkant blokje) over en lekker wat zwarte peper. Schenk er dan een eetlepel zonnebloemolie over, meng door elkaar en zet even apart. 

Snipper de uien en de rode peper. Rasp de gember en de knoflook. Zet de erwtjes klaar. 

Verhit in een wok (of grote braadpan) en bak de stukjes kip. Die zijn snel gaar dus wel erbij blijven. Haal de gebakken kip uit de pan en zet even apart. Verhit een klein scheutje olie in de wok en fruit de ui. Zet het vuur op klein. Doe de rode peper, de knoflook en gember bij de ui en bak nog 1 minuutje mee. 

Voeg dan nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en, als je die gebruikt, de trassi toe. Rasp 2 maggieblokjes boven de pan en roer door. Schenk de ketjap manis en de soja in de wok. Schep de stukjes kip en de erwtjes door het uienmengsel en laat 1 minuutje zachtjes verwarmen. 

Zet het vuur hoog en doe 1/3 van de gekookte afgekoelde rijst in de wok. Bak de rijst terwijl je die steeds blijft omscheppen. Als deze rijst bruin ziet van het kip/ketjapmengsel dan doe je er pas meer rijst bij, net zolang tot je alle rijst gebakken hebt. 

Proef... voor ons was de nasi zo precies goed op smaak maar doe er eventueel nog wat extra peper, ketjap of sojasaus bij. Bestrooi tot slot met de selderijblaadjes. Serveer er voor de liefhebbers nog extra Surinaamse kip bij. Lekker met gekookte suggarsnaps of zoet zure komkommer. Eet smakelijk! 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram basmatirijst
  • 400 gram kipdijfilet
  • 3 maggiblokjes 
  • 2 flinke uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 eetlp geraspte gember
  • 1 Spaanse peper
  • 150 gram diepvries erwtjes
  • (optioneel) klein stukje trassi
  • 5 takjes bladselderij (alleen blaadjes)
  • 5 eetlp ketjap manis
  • 3 eetlp sojasaus
  • scheutje zonnebloemolie
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • mespunt nootmuskaat 
  • mespunt kaneel
  • zwarte peper

Populair in dezelfde categorie