Eten wat de pot schaft!

Stoofpeertjes met rode portsaus

Bijgerecht Nagerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 koud  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Beetje ouderwets gerechtje is het wel, die stoofpeertjes. Mijn moeder maakte ze vroeger al voor ons. Ze kookte de peertjes in een klein beetje water met wat van die rode perensuiker.

Wij hebben er net wat anders mee gedaan en eerlijk gezegd vind ik dit de lekkerste stoofpeertjes die ik ooit geproefd heb. Oordeel zelf...

Bereiding

Schil de stoofpeertjes maar laat het steeltje eraan zitten. Gewoon voor de sier 😉. Snijd van de onderkant van elke peer een dun plakje zodat ze rechtop in je pan blijven staan. Neem een passend pannetje waar de peertjes net langs elkaar in kunnen en ze dus rechtop in blijven staan. 

Schenk de port (portwijn of gewone rode wijn) over de peertjes. Vul aan met zoveel water dat de peertjes net onder staan. Doe suiker, kruidnagels, kaneelstokje en steranijs in het pannetje.

Breng de port aan de kook en zet het pannetje dan, met een sudderplaatje eronder, op laag vuur. Laat de peertjes in zo'n 2 1/2 a 3 uur heel zachtjes gaar koken. 

Haal de peertjes uit de saus. Schep met een schuimspaan de steranijs, kruidnagels en kaneelstokje uit de saus. Laat de saus nog even inkoken tot die wat stroperig is.

Serveer de stoofpeertjes met de portsaus lauwwarm of op kamertemperatuur als bijgerecht van bijv. een biefstukje of varkenshaas. Eet smakelijk!

Maar ze zijn ook superlekker als toetje! Of maak er eens een salade van 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 600 gram stoofpeertjes 
  • 50 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 4 kruidnagels
  • 1 steranijs
  • 350 ml port of rode wijn
  • 200 ml water

Populair in dezelfde categorie