Eten wat de pot schaft!

Romige doperwtjessoep

Soep
< 30 min
4 personen
lekker gezond!  warm  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Veel mensen denken bij erwtensoep alleen aan de ouderwetse erwtensoep waar je lepel rechtop in blijft staan. Heerlijk als het buiten koud is! Maar je kunt ook heel simpel een erwtensoepje maken dat je zowel in de zomer als in de winter kunt eten. Lekker zacht en romig van smaak en dan niet van spliterwten maar van doperwtjes! 

Voor de garnering heb ik garnalen en verse munt gebruikt maar als je daar niet van houdt snipper dan eens wat stukjes uitgebakken spek of pancetta over je soep.

Hou je het liever vegetarisch? Garneer de soep dan met crème fraîche (losgeklopt met beetje peper en zout) wat croutons en fijngesneden munt.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Ontdooi de doperwtjes. Neem niet voor 't gemak een blik doperwten, echt dan krijgt je soep een heel raar kleurtje.. Snipper ondertussen de sjalotjes en de knoflook. Fruit die 5 minuten heel zachtjes aan in een scheutje olijfolie. Laat ze niet bruin worden. Doe de ontdooide doperwtjes erbij en roer even door. 

Schenk de warme groentebouillon bij de erwten. Als je die niet hebt: kipbouillon mag ook hoor! Leg 10 blaadjes munt en het takje tijm in de bouillon. Kook tot de erwtjes gaar zijn, een minuut of 10 is genoeg. Laat je ze te lang koken dan blijft de smaak prima maar wordt je soepje niet zo mooi groen. En het oog wil tenslotte ook wat  

Haal het takje tijm uit de soep. Pureer de soep mooi glad met een staafmixer. Zorg dat je dit lang genoeg doet zodat alle velletjes van de erwtjes weg zijn. Wil je een extra, extra zacht soepie schenk hem dan hierna nog een keer door een zeef. Klop de crème fraîche los met een klein beetje peper en zout. Houd 2 eetlepels apart en schep de rest door de soep. Warm de soep nog even goed door. Proef....

Tip: gebruik je liever geen crème fraîche neem dan bijv. 'n scheutje melk of laat dit gewoon weg. De soep heeft dan minder calorieën maar zal ook minder romig zijn.

Snijd de 4 blaadjes munt die je achter gehouden had heel fijn en meng die met de lepels crème fraîche door de garnalen. Leg in elke kop wat van de garnalen en schenk daar de soep op. Eet smakelijk!

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram diepvries doperwtjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje verse tijm
  • 14 grote blaadjes verse munt
  • 800 ml warme groentebouillon
  • 200 ml (lactose vrije) crème fraîche 
  • 100 gram (hollandse) garnalen
  • peper en zout

Populair in dezelfde categorie