Röstitorentje met garnalen en munt aïoli
Voor een etentje met vrienden zocht ik al even naar een hoofdgerechtje dat heel lekker maar vooral niet te zwaar moest zijn. Marie-José gaf me deze tip. "Probeer dit maar eens" zei ze. "Is zo klaar en dit vinden jullie vast erg lekker" Nou, ze had gelijk hoor, is een super combinatie!
Tip: De garnalen uit de vriezer zijn prima, geen probleem. Zorg er wel voor dat je ze goed laat ontdooien en dat ze niet meer ijskoud zijn als je ze gaat bakken. Tis trouwens ook wel handig als ze ongeveer even groot zijn.. zijn ze allemaal tegelijk gaar
Maak eerst de muntaïoli, ik doe dit met mijn staafmixer: Pureer de blaadjes munt met het ei, de mosterd en teentje knoflook helemaal glad. Schenk dan beetje voor beetje de olijfolie erbij en roer totdat de aïoli de gewenste dikte heeft. Zet de muntaïoli tot gebruik in de koelkast.
Pel de garnalen maar laat het staartje eraan zitten. Verwijder het darmkanaal en spoel de garnaal met koud water af. Of koop ze kant en klaar bij de visboer Meng een scheutje olijfolie met een beetje paprikapoeder en wat peper en zout. Schenk dit over de garnalen en zet ze weg tot je ze gaat bakken.
Rasp de aardappelen grof en laat ze goed uitlekken in een vergiet. Druk af en toe aan met een lepel om zoveel mogelijk vocht uit de aardappelrasp te verwijderen. Pers de knoflook uit en snijd de rozemarijnnaaldjes heel fijn. Meng alles door elkaar en verdeel in 8 gelijke porties. Bak de rösti met 4en tegelijk in wat zonnebloemolie een koekenpan. Als ze mooi bruin en gaar zijn laat de rösti dan even uitlekken op wat keukenpapier.
Tip: Als je de rösti wilt voorbereiden kun je ze lichtbruin voorbakken. Laat ze afkoelen en bak ze op een later tijdstip nog 15 min. op 150 graden af in de oven.
En dan, de garnalen. Neem een grote koekenpan, je bakt alle garnalen in één keer. Dan zijn ze allemaal tegelijk klaar en kun je ze tegelijkertijd serveren. Zorg ervoor dat de pan goed heet is. Doe een scheutje olie in je pan en leg de garnalen erin. Zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak de garnalen op hoog vuur ongeveer 2 minuten, draai ze om en bak ze nog 1 minuut. Hoeft echt niet langer hoor, dan worden ze al snel te gaar en da's echt niet lekker.
Haal de garnalen nu uit de pan (anders garen ze nog door) en leg ze in een warm schaaltje als je de borden gaat opmaken. Leg een rösti in het midden van je bord. Daarop komt een beetje rucola en een paar garnalen. Schep er een lepeltje munt aïoli over. Daarop komt weer een rösti, wat garnalen met munt aïoli en nog wat rucola. Serveer direct. Eet smakelijk!
Tip: Haal de munt aïoli 1/2 uurtje voor gebruik uit de koelkast. Dan is ie gewoon lekkerder en dan koelt de rest van je gerecht niet zo snel af als je 't serveert.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 800 gram grote garnalen
- paprikapoeder
- peper en zout
- 750 gram aardappelen
- 1 ui
- 1 theelp verse rozemarijn
of 1/2 theelp gedroogde - 2 teentjes knoflook
- 35 gram rucola
- olijfolie
ingrediënten voor munt aïoli:
- blaadjes van 5 takjes munt
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 1 eetlp dijonmosterd
- 125 ml olijfolie