Eten wat de pot schaft!

Panna cotta met gebakken appel en citroensaus

Nagerecht
< 30 min (wachttijd: 3.00 u)
4 personen
 koud  vegetarisch  Italiaanse keuken
Inleiding

Ken je panna cotta? Echt een super lekker, fluweel zacht Italiaans toetje. Van room dus redelijk zwaar en met mega veel calorieën. De Hussemusse versie is net zo zacht maar veel minder zwaar. En omdat er naast 'n beetje room vooral Griekse yoghurt gebruikt wordt zitten er veel minder calorieën in. 

Het idee voor dit toetje kwam door de swiepswoepswap (soort van receptenruil) op instagram. Hussemusse.nl werd gekoppeld aan beppieenkokkie.nl en we moesten een gerechtje maken van hun site. En dat werd dus een panna cotta! Ik heb er een frisse citroen panna cotta van gemaakt. Met gebakken appeltjes! Geloof me, dit is echt een "metjeogendichtopeten" toetje!

Bereiding

Week de blaadjes gelatine ruim 5 minuutjes in het water. 

Verwarm ondertussen de slagroom in een steelpannetje maar laat de room niet koken. Roer de suiker door de room en blijf roeren tot die helemaal opgelost is. Zet het vuur uit en leg 2 takjes tijm in de room. Laat zo 10 minuten afkoelen. 

Rasp de gele schil van de citroen en roer de rasp door de Griekse yoghurt. 

Haal de tijm uit de room. Knijp de gelatine uit en doe die bij de iets afgekoelde room. Roer goed door tot de gelatine helemaal opgelost is en laat de room nog even verder afkoelen.

Doe de room en de Griekse yoghurt in een maatbeker (makkelijk als daar een schenktuit aan zit) en schep dit goed door elkaar. 

Giet de panna cotta voorzichtig in glaasjes en zet ze in de koelkast om helemaal af te koelen. Minimaal 3 uur maar langer is geen punt. Ik heb de glaasjes in een schaal gezet en heb een theedoek gebruikt om ze schuin te laten staan. Op die manier stijft de panna cotta schuin op in het glas. Dat hoeft niet hoor maar ik vond het er wel grappig uit zien.

Snijd de citroen in dunne plakjes. Verhit 'n klein klontje boter in een steelpannetje en bak de stukjes citroen heel zachtjes. Ris de tijm van 't steeltje en doe de blaadjes samen met de honing bij de citroen. Laat op laag vuur de citroen helemaal zacht worden. Zet dan het vuur uit en laat de saus afkoelen. Haal de stukjes citroen uit de saus.

Schil de appels en verwijder het kroostje. Snijd de appels in blokjes. Smelt een klein klontje boter in een pannetje en bak de stukjes appel op laag vuur tot ze zacht zijn. Laat afkoelen.

Haal de glaasjes met de panna cotta 1/2 uurtje voordat je die gaat serveren uit de koelkast. Schep in elk glaasje wat gebakken appel met een lepeltje van de citroensaus. Garneer met een takje tijm. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 3 blaadjes gelatine
  • 150 ml water
  • 125 ml slagroom
  • 75 gram suiker
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 1 citroen
  • 3 eetlp honing
  • klontje (room)boter
  • 2 kleine appeltjes
  • 4 takjes tijm 

Populair in dezelfde categorie