Eten wat de pot schaft!

Kefta in tomatensaus

Hoofdgerecht
> 1 uur
4 personen
 warm  lactosevrij  Marokkaanse keuken
Inleiding

Kefta of is het kofta..? Nou ja, ik bedoel van die Marokkaanse gehaktballetjes. Het lijkt wel of iedereen hier een ander recept voor heeft en dat maakt 't nou net zo leuk! Ik ben niet zo van de standaard dingen zullen we maar zeggen ;) Vaak geef ik een eigen draai aan bestaande recepten. Dus wordt kefta bij ons op deze manier gemaakt. 

Bereiding
Kookstand Uit

Meng het gehakt met alle ingrediënten, behalve de olie. Draai hier ongeveer 20 balletjes van en zet die afgedekt ongeveer 1/2 uur in de koelkast. Dan springen ze niet zo snel kapot als je ze gaat bakken.

Bak de balletjes bruin in een braadpan met wat olie en leg ze dan in de tajine of ovenschotel. Heb je geen oven (of is je tajine niet geschikt voor gebruik in de oven) dan kun je dit gerecht ook prima maken op je fornuis. Ik zou dan wel een sudderplaatje onder je pan leggen  

Warm intussen de oven voor op 150 graden.

Saus: Snijd de uien in niet te kleine stukjes, de knoflook fijn en smoor ze samen in 'n scheutje olie. Roer er nu de tomatenpuree en de ras el hanout door en laat dit een paar minuten pruttelen. Verkruimel het bouillonblokje en voeg dat samen met de tomatenblokjes toe.

Laat het geheel even warm worden en breng de saus op smaak met wat peper. Giet de saus over de gehaktballetjes in de tajine (of ovenschotel) en doe de deksel erop.

Zet de tajine ongeveer 40 minuten in de oven op 150 graden. Haal dan de tajine uit de oven. Breek 4 eieren over de saus (de dooier heel laten!) en zet de tajine met de deksel erop nog 15 minuten terug in de oven. En dan is ie klaar!

Strooi wat korianderblad over je gerecht en zet de tajine op tafel. Lekker met wat gekookte rijst of met Turks brood. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram runder- of lamsgehakt
  • 1 theelp komijn
  • 1 theelp pikant paprikapoeder
  • 1 theelp gemberpoeder
  • 1/2 theelp kaneel
  • 5 gram saffraanpoeder (1/2 buisje)
  • 1 eetlp gedroogd korianderblad
  • 3 eetlp paneermeel
  • vers gemalen peper & zout
  • olie

Ingrediënten voor de saus:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlp ras el hanout
  • 1 blikje tomatenpuree (70gr.)
  • 2 blikken tomatenblokjes (a 400 gram)
  • 1 bouillonblokje voor 1/2 liter bouillon
  • vers gemalen peper
  • 4 eieren
  • scheutje zonnebloemolie
  • wat korianderblad (of peterselie)

 

Populair in dezelfde categorie