Eten wat de pot schaft!

Hussemusse tomaatjes

Bijgerecht Hapje
< 30 min (wachttijd: 6.00 u)
lekker gezond!  koud  vegetarisch  lactosevrij  Mediterane keuken
Inleiding

"Hoi Agnes, mijn tomatenplanten geven zoveel tomaatjes dat wij ze niet op kunnen. Zal ik er wat brengen? Ohh ja graag Albert   , altijd welkom!" 
En dan krijg je dus zomaar ruim 2 kg heerlijk zoete kerstomaatjes uit eigen tuin om iets lekker van te maken!   Ik ben begonnen met een geroosterde tomatensoep  maar toen waren ze nog niet op. Toeval wil dat ik de dag daarvoor een heerlijke, beetje zoet zure tomatensalade had geproefd. En zo'n spijt had dat ik dat potje niet gekocht had! Tja en dan ga ik dus knutselen ;)  Met een recept van Nigella Lawson in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan.

Hoeveel tomaten heb je nodig? Ja, das wat moeilijk. Ik denk ongeveer 500 gram van die kleintjes als je ze op een bakplaat wilt roosteren. Maar wss wat minder als je ze in een ovenschaal gaat maken. Maar je zou dit recept natuurlijk ook kunnen gebruiken voor grotere tomaten en dan kun je mss wel een kilo op je bakplaat kwijt.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Warm de oven voor op 220 graden.

Was de tomaatjes en snijd ze doormidden. Leg ze in een ovenschaal (of dus op je bakplaat) met de snijkant naar boven. En daar sprenkel je royaal olijfolie over. Maal wat peper en 'n klein beetje zout over de tomaatjes. Strooi er nog wat knoflook-, paprikapoeder, chili-flakes en 1 eetlp suiker over.

Bak de tomaten 15 minuutjes in de oven. Zet dan de oven uit. Let op: Je laat de schaal gewoon in de oven staan en laat de ovendeur dicht. En geloof me, das het lastigste! De geur die vrijkomt maakt dat je de oven wilt open maken, maar niet doen dus. Dicht laten en iets anders gaan doen 

Zo'n 6 uur later mag de schaal uit de oven.
Doe de tomaatjes samen met de lente ui in een klein schaaltje. Los 1 eetlepel suiker op in een scheutje azijn en schenk dit samen met nog 'n klein scheutje olijfolie over de tomaatjes. Schep 1x voorzichtig om,  zet je schaaltje nog 'n uurtje in de koelkast en klaar zijn je zoet zure hussemusse-tomaatjes! Heerlijk bij wat salade maar ook als hapje op 'n stukje stokbrood. Eet smakelijk!

Tip: Als je de tomaatjes nou 's avonds bakt en de oven uitzet, dan laat je de tomaatjes gewoon staan tot de volgende ochtend. Doe ze dan (samen met de olie en 't vocht dat in de ovenschaal ligt) in een potje en bewaar in de koelkast. Hoelang? ik denk 1 week, mss wel 2 maar hier gebeurt dat nooit, let maar op dat potje is zo leeg 

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • ong. 500 gram kleine tomaatjes
  • flinke scheut olijfolie
  • versgemalen peper
  • klein beetje zeezout
  • chiliflakes (uit zo'n molentje)
  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • 2 eetlp suiker
  • scheutje azijn
  • 1 lente uitje (heel fijn gesneden)

Populair in dezelfde categorie