Eten wat de pot schaft!

Hasselback aardappelen

Bijgerecht Hapje
> 1 uur
2 personen
 warm  vegetarisch  lactosevrij
Inleiding

In de Efteling verkopen ze zo'n krokante aardappel-spiraal op een stokje en noemen ze die een Eigenheymer. Ze strooien er wat geraspte kaas of bbq kruiden over.. en lekker dat dat is!

Maar je kunt die dingen ook prima thuis in je oven of airfryer maken. Een aardappel op een stokje ** als snack maar tis ook een leuke manier om je gebakken piepers eens anders te serveren! Hasselback aardappels dus!

Bereiding

Warm de oven voor op 220°C.

Als je knoflook olie hebt staan gebruik dan die maar dan zonder extra knoflook. (heb je die niet, dan maak je hem heel makkelijk zelf door de olijfolie 1 minuutje op te warmen en de teentjes knoflook daar boven uit te persen) Roer dan rozemarijnnaaldjes door de knoflookolie. Laat dit een 1/2 uurtje staan zodat de olie de knoflook kan opnemen.

Was de aardappels goed schoon want ze worden gebakken met de schil. Leg één aardappel tussen 2 (snij)plankjes. Snij met een scherp mes de aardappels in totdat je de plankjes raakt. Snij dunne plakjes, zo'n 4 mm, en zorg ervoor dat de aardappel aan de onderkant aan elkaar blijft zitten.

Leg de ingesneden aardappels een paar minuten in het ijskoude water. Daardoor gaan de plakjes mooi open staan en bakken ze lekker knapperig in de oven.

Droog de aardappels met wat keukenpapier, leg ze in een ovenschaaltje en overgiet ze met de afgekoelde knoflook/rozemarijnolie. Maal nog wat zeezout en peper over de schijfjes en zet het schaaltje in de oven. Het ligt een beetje aan de grootte van de aardappels maar ergens tussen de 45 en 60 minuten zijn ze gaar. Eet smakelijk!

Tip ** Voor een aardappel op ‘n stokkie steek je een saté prikker dwars door een aardappel.
Snij voorzichtig met een aardappelschilmesje een beetje schuin een inkeping tot op de prikker. Draai dan de aardappel rustig rond tot je hem helemaal hebt gehad.
Trek de aardappel voorzichtig uit elkaar en schenk er wat olie over. Bak ze op 180 graden en ongeveer 20 minuten mooi bruin in de airfryer. Maal er daarna nog wat peper en zout over.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 2 grote vastkokende aardappelen (of 4 kleinere)
  • takje rozemarijn (of wat gedroogde)
  • 6 eetlp (knoflook) olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • schaaltje met ijskoud water

Populair in dezelfde categorie