Eten wat de pot schaft!

Gehaktballetjes met zoet zure saus en rijst

Hoofdgerecht
< 30 min
4 personen
 warm  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

Het is inmiddels al heel wat jaren terug dat wij bij de afhaal Chinees af en toe zo'n bakje met kip in zoet zure saus haalden. Je kent dat vast wel, zoet sausje met o.a. paprika en ananas. En met witte rijst Toen we het daarover hadden kreeg ik daar weer zin in! Aan de slag dus, alleen deze keer niet met kip maar met gehakt.

Bereiding

Om kleine gehaktballetjes te maken gebruik ik zelf vaak verse worst(of saucijsjes) waar ik 't velletje afhaal omdat dat n hele zachte structuur aan de balletjes geeft maar je kunt natuurlijk ook gewoon gemengd gehakt nemen.

Rasp de knoflook en de gember. Snij de bosuitjes in hele dunne ringetjes. Doe dit samen met het gehakt, ei, 1 eetlp sojasaus, de Asian style kruiden uit t blikje en 1 theelp maïzena in een kom. Meng goed door elkaar en voeg dan (ongeveer 3 eetlp) paneermeel toe. Kneed nogmaals goed door elkaar en draai er balletjes van. Formaat bitterbal en leg die 10 minuutjes afgedekt met huishoudfolie op een bord in de koelkast.

Maak ondertussen de rode ui en de paprika's schoon en snij die grof. Neem een schaaltje en meng daarin de tomatenketchup, azijn, sojasaus, suiker en het ananassap uit het blikje. 

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit de olie in een wok en bak daarin de gehaktballetjes tot ze mooi bruin en gaar zijn. Haal ze dan uit de pan en zet even apart. Bak de ui 2 minuten op hoog vuur. Zet t vuur middelhoog en bak de stukjes paprika 3 minuten mee. Schenk het sausje bij de paprika's en verwarm.

Voeg de stukjes ananas en de gehaktballetjes toe, schep om en laat alles nog 5 minuutjes pruttelen zodat het sausje een beetje indikt. Tip: je kunt dat eventueel ook met 1 theelp maïzena doen.

Spoel de taugé af onder heet water. Serveer de rijst, daarop de gehaktballetjes en de saus en daarop nog een handje taugé. Voor de liefhebbers met nog wat korianderblaadjes erover maar mag ook wat platte peterselie of ringetjes bosui zijn. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 400 gram verse worst of gehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 ei
  • 1 theelp maïzena 
  • 1 eetlp sojasaus
  • 1/2 eetlp Asian Hot & Fruity (blikje Jonnie Boer Euroma)
  • 2 stengels bosui
  • paneermeel

 

  • scheutje zonnebloemolie 
  • 1 flinke rode ui
  • 1 rode, groene en gele paprika
  • 1 klein blikje ananas stukjes
  • 100 ml tomatenketchup 
  • 40 ml (witte wijn)azijn
  • 1 eetlp suiker
  • 1 eetlp sojasaus

 

  • 100 gram taugé 
  • korianderblaadjes of platte peterselie
  • rijst

Populair in dezelfde categorie