Eten wat de pot schaft!

Gehaktballetjes met mosterdsaus

Hoofdgerecht Bijgerecht Hapje Lunch
< 30 min (wachttijd: 0.30 u)
4 personen
 warm  Nederlandse keuken
Inleiding

In de koelkast lag nog 'n verse worst maar heel eerlijk..dat vind ik nogal saai vlees. Zal die ook zelden gewoon bakken. Waarom ik die dan toch koop? Nou, als je dat velletje eraf haalt en van de vulling balletjes draait heb ik hier thuis ineens wel liefhebbers! Trouwens, deze gehaktballetjes in saus vonden de heren ook 'n succes na een avondje darten

Bereiding

Snij het vel van de worst open en doe het worstvlees in een mengkom. Meng het vlees met een ei, flink wat peper en 'n snufje zout, 1/2 theelepel mosterd en 3 eetlp paneermeel. Dat gaat het makkelijkst gewoon met 1 hand maar als je dat maar gedoe vindt neem dan vooral een vork

Draai balletjes formaat kleine bitterbal van het gehakt. Als je die daarna 1/2 uurtje afgedekt in de koelkast zet zul je merken dat de balletjes tijdens het bakken niet zo snel kapot gaan. (Heb je daar geen tijd voor neem dan in elk geval 'n lepel om de balletjes te draaien tijdens t bakken, dat scheelt ook)

Haal de gehaktballetjes uit de koelkast en bestrooi ze eventueel met wat bloem. Verhit de boter of 'n scheutje olie en bak de balletjes rondom bruin. Haal ze daarna uit de pan en zet even apart. 

Giet het achtergebleven vet uit de pan en doe de bouillon erin. Laat de bouillon op middelhoog vuur inkoken tot er ongeveer 3/4 over blijft. Doe er dan de room en de rest van de mosterd bij. Proef... ik vond extra zout niet nodig maar heb er nog wel wat zwarte peper over gemalen.

Meng de maïzena eerst met 2 eetlp koud water tot een papje en daarna met een paar eetlp van de warme saus. Schenk dit dan bij de saus in de pan, roer en verwarm  zodat die een beetje gaat binden.

Tip: hou je niet van gebonden saus dan laat je dit laatste gewoon weg.

Leg de balletjes samen met wat fijn gesneden bieslook in de saus en laat alles nog 5 minuutjes pruttelen en serveer (met wat peterselie erover). Lekker met gebakken aardappeltjes of pasta maar ook met geroosterd brood bij de lunch. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram verse worst of saucijsjes
  • 1 ei
  • peper en zout
  • 1/2 theelp (dyon)mosterd
  • 3 eetlp paneermeel
  • 2 eetlp bloem (optioneel)
  • 1/2 liter vleesbouillon
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • 3/4 eetlp (dyon)mosterd
  • verse bieslook
  • klontje (room)boter of scheutje olie
  • 1 eetlp maïzena 

Populair in dezelfde categorie