Eten wat de pot schaft!

Gebakken roodlof

Bijgerecht
< 30 min
2 personen
lekker gezond!  warm  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Ik vind roodlof echt een heerlijke groente, zowel warm als in een salade. Manlief is minder enthousiast, houdt niet zo van dat bittere. Speciaal voor hem (en voor iedereen die niet van bitter houdt) deze gebakken roodlof die lekker zoet wordt door de stukjes appel. 

Tip: De roodlof kan prima vervangen worden door witlof! 

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Verwijder als dat nodig is het buitenste blad van elk stronkje. Snijd de roodlof (of witlof dus) in de lengte doormidden en snijd het bittere stukje uit de kern. 

Snijd de appel doormidden en verwijder het klokhuis. Schaaf met een kaasschaf dunne plakjes van de appel. Trek de blaadjes roodlof voorzichtig een beetje uit elkaar en duw daar de plakjes appel in. 

Smelt de boter in een (passende) koekenpan en bak eerst de bolle kant van de roodlof zo'n 5 minuten op laag vuur. De stronkjes hoeven niet bruin te worden. Door 't laag vuur smoor je ze eigenlijk meer dan dat je ze bakt. Draai ze na 5 minuten voorzichtig om en bak de kant met de stukjes appel. Ook nu weer 5 minuten op laag vuur.

Bestrooi de bolle kant van de stronkjes met een beetje peper en zout. Draai het vuur uit, leg een deksel op de pan en laat nog 3 minuten staan. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 3 of 4 struikjes roodlof
    of witlof
  • 1 appel
  • klontje (room)boter
    of lactose vrije boter
  • peper en zout
  • 2 theelp limoensap

Populair in dezelfde categorie