Courgette-mosterdsoep
Ik wilde soep maken en er lagen nog wat courgettes die wel op mochten. Maar ik had eigenlijk niet zo'n zin in courgettesoep. Nou is een courgette op zich heel neutraal van smaak dus waarom zou je die niet gebruiken om er een basis van te maken?
Mosterdsoep dus maar dan een gezondere versie door de courgettes!
Pel de uien en de teentjes knoflook en snipper die grof. Spoel de courgettes af met koud water en snij ze in blokjes.
Verhit een scheutje olie in een kookpan en fruit daarin (op laag vuur) de stukjes ui en knoflook voor een paar minuutjes. Voeg dan de blokjes courgette toe en laat die (op middelhoog vuur) 10 minuutjes meebakken. Af en toe even doorroeren zodat ze niet bruin worden.
Schenk de helft van het water in de pan en zet het vuur wat hoger. Kook dan in ongeveer 10 minuutjes de courgettes gaar.
Zet de staafmixer in de pan en mix tot je een gladde soep hebt. Voeg dan de rest van het water en de bouillonblokjes toe. Roer om en laat nog 5 minuutjes op laag vuur zachtjes pruttelen.
Roer de mosterd erdoor en breng de soep op smaak met vers gemalen zwarte peper. Proef... misschien nog n snuf zout? Serveer de soep met ringetjes bosui en eventueel (vega)spekjes. Lekker met een nèt afgebakken broodje met gesmolten kaas. Eet smakelijk!
Tip: De mosterd die wij gebruiken is vrij mild van smaak. Als je een andere mosterd dan deze gebruikt voeg dan eerst de helft toe en proef voordat je de rest erbij doet. Een scherpe mosterd kan nl een beetje zure smaak geven aan de soep en dat wil je niet.
Tip: De soep is door de courgettes licht gebonden. Wil je liever een iets stevigere soep kook dan een flinke aardappel mee of bindt de soep met wat maïzena.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 3 courgettes
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- scheutje zonnebloemolie
- 1 lt water
- 2 bouillonblokjes
- vers gemalen zwarte peper
- 1 flinke eetlp licht pittige Limburgse mosterd (Marne)
- 2 stengels bosui
- optioneel: gebakken (vega)spekjes