Eten wat de pot schaft!

Beenham uit de oven

Hoofdgerecht
> 2 uren
4 personen
 warm  lactosevrij  Oosterse keuken
Inleiding

Als ik zin heb in beenham koop ik die het liefst ongemarineerd. Ik vind het leuk om zelf een marinade te maken en die is elke keer weer anders. Vandaag werd het een Oosterse marinade waardoor de ham heerlijk bij de bami paste.

Bereiding

Pers de knoflook en rasp de gember. Meng die met de rest van de ingrediënten en schenk dat over de beenham. Dek het schaaltje af en zet minimaal 2 uur in de koelkast.

Haal de ham een 1/2 uur voor dat je die gaat bakken uit de koelkast om op temperatuur te komen. Warm de oven voor op 180 graden ( Hete lucht oven op 165 graden) 

Haal de beenham uit de marinade (even bewaren!) en leg die in een passende ovenschaal. Zet die in het midden van de oven en bak voor ongeveer 35 minuten. 

Haal dan de schaal uit de oven en schenk de rest van de marinade bij de beenham. Zet nog 10 minuten terug in de oven. 

Check de temperatuur van de ham met een thermometer. Is de kerntemperatuur minimaal 65 graden? Haal dan de ovenschaal uit de oven en dek de beenham af met alluminiumfolie. Laat minimaal 10 minuutjes rusten voordat je het vlees aansnijdt. Dat laatste is echt heel belangrijk. Als je het vlees nl. niet laat rusten lopen, op het moment dat je het vlees aansnijdt,  alle sappen uit het vlees. Dan is al je moeite voor niks geweest en heb je alsnog droog vlees op je bordje.. 

Tip: Heb je geen thermometer vraag dan aan je slager hoelang de ham in de oven moet. Heb je 'n beenham in de supermarkt gekocht dan kun je op het etiket zien hoelang de bereidingstijd is.

Lekker met nasi of bami maar zeker ook bij gebakken krieltjes met broccoli of sperzieboontjes. Of als borrelhap! Eet smakelijk!

Tip: Laat de ham eerst helemaal afkoelen en snijd er dan dunne plakjes van. Heerlijk als broodbeleg of onderdeel van een koud buffet. 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 1 beenham van ong. 600 gram
  • 2 eetlp sojasaus
  • 1 eetlp oestersaus
  • 1 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
  • 1 1/2 eetlp honing
  • 1 theelp sesamolie
  • 1 theelp chiliflakes uit n molentje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember

Populair in dezelfde categorie