Atjar van rode kool
Tot voor kort kende ik atjar vooral als dat zoet zure gele spul uit een potje dat je bij de nasi serveert. En hoewel ik best vaak komkommer in 't zuur maak had ik de gele versie nog nooit gemaakt. Maar ja, toen had ik nog een stuk rode kool over van een ander gerecht dus werd het atjar van rode kool. Nou, das 'n blijvertje hoorš
.jpg)


Snij de rode kool in hele dunne reepjes.
Verwarm de azijn samen met t water en de suiker in een steelpannetje. Roer net zolang tot de suiker helemaal opgelost is. Zet het pannetje van het vuur, voeg de kruiden en 't zout toe en laat een beetje afkoelen. Schenk dit dan over de gesneden rode kool en schep alles goed om.
Laat minimaal 1 uur afgedekt staan, de kool krijgt hiervan een hele mooie rode kleur. Langer bewaren? Als je een glazen pot met deksel hebt doe dan de atjar hierin over en bewaar 't in de koelkast.
Lekker bij witte rijst met bijv. rendang of op een broodje met een bal gehakt. Of schep eens een paar lepels door een salade van ijsbergsla, geraspte wortel en plakjes radijs. Eet smakelijk!
Of deel dit recept met je vrienden:
- 250 gram rode kool
- 100 ml witte wijnazijn
- 50 ml water
- 50 gram suiker
- 1/2 theelp 5-kruidenpoeder
- 1/2 theelp zout
- 2 kruidnagels (of 'n mespuntje poeder)
- 1 mespuntje kaneel