Eten wat de pot schaft!

Aspergerisotto met gepocheerd ei

Hoofdgerecht
30-60 min
2 personen
 warm  vegetarisch  lactosevrij  Italiaanse keuken
Inleiding

Risotto, een 'met je ogen dicht opeten' gerechtje vind ik dat! Echt zoooo lekker! En toch heeft 't best een tijdje geduurd voordat ik het zelf ging maken.. want een goede risotto maken is nog best lastig, gaat vaak mis en duurt heeeel lang, toch?? Wel nee, dat valt allemaal reuze mee hoor! Je moet er wel even bij blijven. En zorgen dat je alles klaar zet voordat je gaat koken. En dat gepocheerd eitje dan? Ach, met de tip die ik je geef is ook dat a piece of cake! Ow, en heb ik al gezegd dat 't heel erg lekker is? Aan de slag dus 

Bereiding

Ik had nog aspergebouillon in de vriezer dus dat was makkelijk. Heb je die niet, maak dan gewoon wat groentebouillon van 'n blokje. Zorg dat de bouillon goed warm is.

Maak het sjalot, wortel en bleekselderij schoon en snijd ze in mooie kleine blokjes (brunoise heet dat )
Groene asperges hoef je niet te schillen. Snijd de kopjes eraf en leg die even apart. Het beetje houtachtige uiteinde van de asperges gebruiken we niet dus dat snij je eraf en mag weg.  De rest van de asperges snijd je in stukjes van ongeveer 1/2 cm. 

Bak de plakjes ontbijtspek zonder extra boter een paar minuten in een koekenpan met anti aanbaklaag. Laat ze afkoelen (daar worden ze lekker krokant van) en uitlekken op een stukje keukenpapier.

Vet een stuk huishoudfolie in met 'n beetje zonnebloemolie. Hang de folie in een kopje (ingevette kant naar boven) en breek daar het eitje op. Draai de folie dicht zodat het ei er niet uit kan lopen. Doe dit nog een keer en zet de zakjes even apart.

Zo, alles staat klaar. Verwarm een flinke scheut zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Fruit hier zachtjes de stukjes sjalot, bospeentjes en bleekselderij in, laat ze niet bruin worden. Paar minuutjes op laag vuur is genoeg. Kieper dan in 1x de risottorijst erbij. Roer goed door zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben en bak ze 2 minuutjes mee. Schenk de witte wijn bij de rijst, roer en laat rustig verdampen. Gaat snel dus ff erbij blijven.

Oké, tijd voor de bouillon! Zet het vuur wat hoger. Tip: Bij laag vuur verdampt de bouillon wel maar gaart de rijst bijna niet en bij hoog vuur verdampt 't vocht zo snel dat je rijst aankoekt. Middelhoog is dus het best. Schep 2 soeplepels hete bouillon bij de rijst en roer door. 

Laat de bouillon rustig pruttelen zodat die goed door de rijst wordt opgenomen. Roer af en toe. Als de bouillon bijna is opgenomen voeg je steeds weer een lepel toe. Na zo'n 15 minuten doe je samen met de bouillon de stukjes asperge in de pan. Op die manier garen de stukjes samen met de rijst. Dat duurt vanaf nu nog 10 à 15 minuten. De rijst is dan beetgaar, heeft nog nèt 'n bite.

In die laatste 10 minuten (dus als je de asperge stukjes bij de rijst hebt gedaan) kook je wat water in een steelpannetje. Leg hierin de folie met daarin het eitje en laat heel zachtjes 4 minuutjes koken.
Leg ook de aspergepuntjes in dit water. De puntjes kook je slechts 2 minuten, haal ze eruit en leg apart.

Oké, eitje klaar, aspergepuntjes klaar... en als het goed is (proef!) is je rijst nu ook gaar. (zoniet dan wat extra bouillon erbij en nog even laten garen) Haal dan je pan van het vuur. Roer een klont èchte boter (wajang als je lactose vrij eet) en de fijn geraspte Parmezaanse kaas door de risotto. Schep als 't nodig is nog beetje bouillon erbij. De lekkerste risotto is romig en zacht, mag zeker niet droog zijn en zelfs gerust een beetje uitlopen op je bord. 

Knip de folie van het eitje en serveer die samen met de aspergepuntjes bovenop de risotto. Strooi er wat grove Parmezaanse kaas en eventueel het krokant gebakken spek over...heerlijk!  Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
 • 150 gram risottirijst
 • 1 flink sjalotje
 • 2 bospeentjes
 • 1 stengel bleekselderij
 • 150 gram groene asperges
 • flinke scheut droge witte wijn
 • ruim 1/2 liter aspergebouillon 
  of groentebouillon
 • 2 eieren
 • handvol fijn geraspte Parmezaanse kaas
 • klontje roomboter
  of lactosevrije boter
 • optioneel 6 plakjes ontbijtspek
 • flinke scheut zonnebloemolie

Populair in dezelfde categorie