Eten wat de pot schaft!

Appel compôte

Bijgerecht
< 30 min (wachttijd: 5.00 u)
4 personen
 koud  vegetarisch  lactosevrij  Nederlandse keuken
Inleiding

Het appelboompje in de tuin van mijn moeder gaf dit jaar heel veel appels. Zoveel zelfs dat we ze, ondanks de hulp van al die wespen, niet op kregen   Zonde om er niks mee te doen. Mam had er al een keer appelmoes van gemaakt: Appels schillen, klokhuis eruit, klein snijden en dan met 'n klein beetje suiker en wat water 1/2 uurtje zachtjes op 't fornuis laten koken. kind kan de was doen.
Ik wilde er wat anders mee doen. Resultaat:  een kruidige appelcompote, gemaakt in de slow cooker!

Bereiding

Het maakt niet zoveel uit welke soort appels je gebruikt zolang ze maar niet heel zuur of heel zoet zijn. Schil de appels en snijd het klokhuis eruit. Snijd de appels in redelijk grove stukken. Leg ze in de slow cooker. Meng het citroensap met 't water en schenk over de appels.

Leg het kaneelstokje, de kardemom en steranijs tussen de appels. Heb je geen kaneelstokje neem dan wat poeder. Kardemom zou je eventueel kunnen vervangen door 2 kruidnagels, 'n mespunt kaneel en nootmuskaat. Geeft wel net ff 'n iets andere smaak maar komt in de buurt.

En dan: zet de slow cooker 5 uurtjes op low en wacht...

De compote is lekker met geb.aardappels en kip uit de oven, maar schep ook eens een lepeltje over een bolletje ijs of door de yoghurt. Of neem een plakje bladerdeeg en gebruik de compote dan als vulling voor een appelflap!  

In een goed afgesloten potje zou ik het max. 5 dagen in de koelkast bewaren, in de vriezer zo'n 3 mnd.  Eet smakelijk!

Tip: Je kunt de appelcompote natuurlijk ook op je fornuis maken. Voeg dan wat extra water toe en laat 't ong. 25 minuutjes zachtjes koken.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • ong. 2 kg appels
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen
  • 1 eetlp citroensap
  • 1/2 dl water

Populair in dezelfde categorie